مصاحبه نیز همانند هرآزمون دیگری ویژگیهای خاص خودش را دارد. برای برخی از افراد بسیار حساس، سرنوشت ساز و استرس زا است و برای برخی دیگر آسان و عادی، خودتان میتوانید انتخاب کنید که جزو کدامین گروه باشید و با چه استراتژیای به میدان بروید. درواقع، بخشی دیگر از نقاط ضعف و قدرت شما را نمایان خواهد کرد. با هر مصاحبه، تجربه جدیدی کسب میکنید و بر اندوخته های خویش میافزایید. بنابراین با آگاهی از شرایط هر شغل و اطمینان از مهارتهای خویش، مصاحبه دهید.
موفقیت را در آزمون و خطای تجربهها و راهکارهای قدیم و جدید باید کشف و اجرا کرد، تا صحت مهارتها و تواناییها سنجیده شود. موفقیت بازتاب افکار متعالی و تجربه های دیروز، در قالبی نو است.
مهمترین دغدغه کارجویان، انتخاب شغلی مناسب با معیارها و آموخته های دوران دانشگاه و مهارتهای کسب شده در مراکز معتبر است. اما اصلیترین مانع پس از یافتن حرفه مورد نظر، عبور از سد مصاحبه خواهد بود. پس از نخستین پرسش مصاحبه کننده، بیش از نیمی از شخصیت، موقعیت اجتماعی، سطح فرهنگی و دانش شما مشخص خواهد داد.
بنابراین زمانی برای توضیح بیشتر و فعالیتهای مختلف باقی نمیماند، آنچه بیش از هرچیز دیگر حائز اهمیت است؛ پاسخ صحیح به سؤالات مصاحبه کننده و بیان حقایق و واقعیتها است. برای آشنایی بیشتر با روند مصاحبه های شغلی و نحوه اجرای آنها، با ما دراین مقاله همراه شوید.
تحقیق
نخستین گام برای آشنایی با موقعیت کاری جدید و ارزیابی روند اجرایی هرشرکت و سازمانی، پژوهش درباره مدیریت و ساختار آن است. جستجو درباره پیشینه و زوایای مختلف فعالیتهای اعضای شرکت و خصوصا کارمندان، نکات فوق العاده ارزشمندی را دراختیار شما قرار خواهد داد. یکی دیگر از پرسشهایی که معمولاً در اغلب مصاحبهها مطرح میشود، علت انتخاب و همکاری با شرکت مربوطه است. شما باید با دیدگاهی کاملا منطقی و تحقیقات انجام شده، پاسخی حرفه ای برای این پرسش داشته باشید. ارزیابی برنامهها
ساختارها و نمودار موفقیت شرکت در سالهای اخیر، همچنین طرحهایی که در آینده اجرا خواهد شد، کمک فراوانی برای عبوری موفق از نخستین گامهای مصاحبه خواهد بود. درواقع هرقدر اطلاعات شما درباره پیشینه شرکت بیشتر باشد، مصاحبه ای جذابتر خواهید داشت و توجه مصاحبه کننده را بیشتر به خود معطوف خواهید کرد. نکته بسیار قابل توجه دیگر دراین روند، بازبینی وب سایتهای شرکت و بررسی تبادلات، طرفین قرارداد، مخاطبان، آمارهای فروش و درنهایت میزان اعتبارات در میان سایر رقبای تجاری است. همانطوری که اغلب فروشگاه های بزرگ بهترین اجناس خودشان را در پشت ویترین شیشه ای به نمایش میگذارند؛ وب سایت هر شرکتی نیز بهترین اخبار و جزئیات معاملات خویش را با شرکتهای دیگر عنوان میکند. بنابراین حتما با بازبینی این بخش، آگاهیهای خویش را افزایش دهید تا مصاحبه ای موفقتر داشته باشید.
افزایش مهارتها
همیشه تمرین کردن و اختصاص دادن ساعات معینی برای ارتقای مهارت و دانش، اطمینان و اعتماد به نفس بیشتری در شما ایجاد خواهد کرد. این عامل درمصاحبه ها نیز بازتابهای متفاوتی دارد. هیچگاه به نخستین روز مصاحبه خود فکر کردهاید؟ تصور لحظات پراسترس و فقدان جملات و مهارتهای لازم برای پاسخگویی به پرسشهای مصاحبه کننده، هنوز هم در جایگاه خاطره ای فراموش نشدنی و تلخ در ذهن اغلب کارجویان وجود دارد. اما اندک اندک با تکرار، تمرین و افزایش سطح علمی، خودتان مشاهده میکنید که از یک کارجوی پراسترس، به شخصی با اعتماد به نفس بالا و با انگیزه تبدیل خواهید شد.
اغلب مصاحبه شوندگان موفق، دارای ویژگیهایی کاملا متفاوت هستند. استعدادها، مهارتها و خصوصیات فردی، از عوامل موفقیت به حساب میآیند. همانطور که در رزومه کاری، خصوصیات متفاوت خودتان را توضیح میدهید، درهنگام مصاحبه نیز میتوانید با کسب اجازه از مصاحبه کننده، به بیان موفقیتها، سوابق، تجربهها، علایقتان بپردازید و مهمتر از همه، دلیل همکاری با شرکت را ذکر کنید.
در مورد مهارتهایتان با علاقه صحبت کنید. احتیاجی به توضیحات اضافه نیست. برای هر پاسخ منطقی، به چند ثانیه زمان نیاز دارید. موقعیت خود را در ذهن کارفرما، درجایگاه فردی با صفات ویژه، تثبیت کنید.
اهمیت زمان مصاحبه و آزمونهای مختلف
مهمترین نکته برای مصاحبه کننده، حضور به موقع در هنگام مصاحبه است. با این کار نه تنها میزان علاقه و جدیت خود را نشان میدهید، بلکه مسئولیت پذیری و دقت خود را نیز به نمایش خواهید گذاشت. برای کاهش استرس هنگام مصاحبه، معمولاً چند دقیقه زودتر درمحل مورد نظر حاضر شوید، این کار تا حدودی آرامش نسبی ایجاد میکند. اغلب مصاحبه های شغلی با پرکردن فرم اطلاعات شخصی، سوابق کاری، بالاترین مبلغ دریافتی، آخرین سمت و محل کار سابق شما پایان مییابد، اما برخی از مشاغل به جز فرم اصلی درهمان محل مصاحبه آزمون کتبی برگزار میکنند. این نوع مصاحبهها در خصوص مشاغل صنعتی به گونه دیگری اجرا میشود. مثلا یک تراشکار برای پذیرش در یک شرکت و یا کارخانه معتبر، مجبور به ساخت قطعه درخواست شده از سوی کارفرما در زمان معینی خواهد شد. بنابراین همانطور که میدانید برحسب نوع مهارت، آزمونهای مختلف در انتظار شما هستند؛ اما نکته قابل توجه در تمام این لحظات پراسترس و یا به بیان دیگر دقایق نمایش اقتدار و توانمندیها، اعتماد به نفس و خودباوری است. شما با تکیه بر دانش، اعتماد، مهارت خویش و اندکی آرامش، در سکوت و تمرکزی که خودتان ایجاد خواهید کرد، میتوانید به راحتی موانع را پشت سرگذاشته و از هر آزمون سربلند بیرون آیید.
خونسرد باشید
یکی از مهمترین عواملی که اغلب کارجویان را با مشکل مواجه میکند، فقدان تمرکز و حفظ آرامش در هنگام مصاحبه است. پرهیز از عوامل استرس زا و تسلط کافی، نیاز به شناخت و درکی عمیق از نحوه اجرای مصاحبه و محیط کار دارد.
نحوه برخورد و نوع برقراری ارتباط با مصاحبه کننده بسیار حائز اهمیت است. بسیاری از افراد با
صحبتهای طولانی و بیان موضوعات مختلف، سعی میکنند تا میزان دانش و مهارت خود را درباره علوم مختلف به مصاحبه کننده القا کنند. اما این تاکتیک چندان مناسب نیست. نباید با مطرح کردن مسائل مختلف دیدگاه مصاحبه کننده را تغییر دهید. تمرکز خود را حفظ کنید، به یاد داشته باشید؛ تا زمانی که خود مصاحبه کننده از شما سؤالی نپرسید، به طور مستقل عقاید و نظرات خویش را بیان نکنید. سعی کنید تا شخصیت و چهره واقعی خودتان را نمایش دهید، مصاحبه کننده به راحتی میزان مهارت شما را خواهد فهمید. بنابراین با حفظ اعتماد به نفس، اطمینان از صحت اجرایی مناسب و کسب اطلاعات لازم، مصاحبه ای جذاب داشته باشید.
پایان مصاحبه
پس از اجرای آزمونهای کتبی و عملی، درواقع مأموریت شما به پایان میرسد و مصاحبه کننده با تاکید بر ذکر شماره تماس و آدرس پست الکترونیکی در برگه اصلی، درصورت پذیرش با شما تماس خواهد گرفت. اما به یاد داشته باشید؛ نباید تا هفته دیگر به انتظار بنشینید، براساس قوانین احتمالات، از هر سه آزمون معمولاً یکی از آنها موفق میشود و مورد تایید قرار میگیرد. ممکن است جلسات آزمون و خطا، مصاحبه و جستجو برای یافتن شغل مورد نظر، سه تا شش ماه به طول بینجامد، درچنین شرایطی باید به طور مداوم به این روند ادامه دهید تا به مقصود خود برسید، تصور کنید، هیچ راه بازگشتی وجود ندارد، مسیر برگشت مسدود است و تنها اندیشیدن به چشم انداز موفقیت روبه رو میتواند افقهای پیشرفت را نشان دهد و دروازه های خوشبختی رابه روی شما بگشاید.
یک توصیه
پیش از هر مصاحبه ای، ابتدا محل مورد نظر و موقعیت شرکت و سازمان را شناسایی کنید. گام دوم ارزیابی موقعیت تجاری و بررسی جایگاه اقتصادی و تجاری شرکت در مقایسه با شرکتهای دیگر است. با آمادگی کامل و اعتماد به نفس مصاحبه را آغاز کنید. از تملق و گزافه گویی بپرهیزید. درهنگام پاسخگویی به آزمونهای کتبی و عملی عجله نکنید؛ کارجویان دیگر نیز همانند شما هستند و تفاوت چندانی وجود ندارد.
به کارتان ایمان داشته باشید و با جدیت آن را دنبال کنید. هیچگاه نا امید نشوید؛ همیشه فرصت، موقعیت و راهکار بهتری نیز وجود دارد. به یاد داشته باشید؛ افراد خلاق در هنگام مواجهه با مشکلات و موانع راهکارهای دیگر را امتحان میکنند و مسیرشان را تغییر میدهند. بنابراین همیشه راه سومی نیز وجود دارد.
Source:
PowerHomeBiz.Com
ترجمه: سید رسول میرزایی